Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede ‘thuiszorg’ helpt tegen pijnlijke, tropische voetziekte

Kees Bals
Podoconiose is een pijnlijke voetziekte die in tropische landen voorkomt. De aanpak van deze ziekte was tot nu toe meestal medisch. In Ethiopië loopt al een aantal jaren een project met disease management: wat wij wijk- of thuiszorg zouden noemen. Met hoopgevende resultaten.
Podoconiose (foto: Fasil Ayele, NIH)

Podoconiose is een vorm van lymfoedeem. De ziekte leidt tot opgezwollen voeten en onderbenen, zoals bij elefantiase (de ‘olifantsziekte’). Podoconiose ontstaat doordat je met blote voeten loopt over rode kleigrond afkomstig van alkalisch vulkanisch gesteente. Nu komt de ziekte voor in tropisch Afrika, Midden-Amerika en Noord-India. Eerder kwam de ziekte ook voor in Schotland, Frankrijk en op de Canarische Eilanden. Sinds in die landen iedereen schoenen draagt, is podoconiose daar verdwenen. Patiënten hebben meestal constant pijn en ongemak. Daarnaast kleeft er een sociaal stigma aan. Patiënten worden gediscrimineerd.

Minder discriminatie

Het ‘thuiszorgproject’ in Ethiopië laat goede resultaten zien, zo blijkt uit een zojuist gepubliceerd onderzoek. Goede verzorging van de voeten leidt er onder meer toe dat die minder opgezwollen zijn. Daarnaast nemen depressie en discriminatie af, terwijl de kwaliteit van leven toeneemt. Dit komt onder meer omdat de kennis over de ziekte in de gemeenschap toenam. Bovendien was deze interventie kosteneffectief.