

De stijging is vooral zichtbaar bij 65-plussers. In december vorig jaar ging het nog om 40 patiënten met gordelroos per 100.000 ouderen, in april dit jaar was er sprake van meer dan 100 patiënten per 100.000 65-plussers. Dat is bovendien bijna twee keer zoveel als het aantal rond deze periode in voorgaande jaren. Verder is ook sprake van een stijging in de leeftijdsgroep van 45 tot en met 64 jaar.
Nivel stelt de stijgingen vast op basis van gegevens van ongeveer 400 huisartsenpraktijken in Nederland. Wekelijks publiceert het onderzoeksinstituut gegevens over de meest opvallende ziekten en aandoeningen waarvoor mensen in de voorliggende week bij hun huisarts kwamen. Eind april was het aantal mensen dat met gordelroos bij de huisarts kwam gedaald, maar het waren er nog wel meer dan in voorgaande jaren.
Besmetting
Gordelroos zorgt voor jeukende blaasjes op de huid. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als de waterpokken. Vooral kinderen krijgen waterpokken, terwijl ouderen vaker gordelroos krijgen. Nivel ziet geen toename van het aantal kinderen met waterpokken in de huisartsenpraktijken.
Gordelroos zelf is niet besmettelijk, maar het vocht uit de blaasjes bevat het virus. Dit kan waterpokken veroorzaken bij personen die nooit waterpokken hebben gehad. Actieve gordelroos geldt als contra-indicatie voor een pedicurebehandeling om verdere verspreiding en complicaties te voorkomen. Herken je gordelroos bij een cliënt, stuur deze dan door naar de huisarts.