Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ben bij schimmelnagels voorzichtig met theeboomolie

Kees Bals
Theeboomolie geldt als een natuurlijk middel tegen schimmelnagels. Harvard Health Publishing zette op een rijtje of die claim voldoende onderbouwd is. Voorlopig conclusie: er is weinig bewijs. En: ben er in elk geval voorzichtig mee.
Theeboomolie (Foto: Stephanie; Creative Commons)

Theeboomolie, ook wel tea-tree-olie, wordt gemaakt uit de bladeren van de theeboom. Deze bomen vind je in Australië. De olie staat bekend als een natuurlijk middel met een antibacteriële en schimmeldodende werking. Harvard Health Publishing stelt vast dat veel onderzoeken naar de werking van theeboomolie bij schimmelnagels niet echt betrouwbaar zijn. De onderzoekers gebruikten bijvoorbeeld geen controlegroepen. Of ze maakten geen vergelijking met goedgekeurde antischimmelbehandelingen.

Effect is niet duidelijk

Hoe goed theeboomolie werkt tegen schimmelnagels vindt Harvard Health Publishing moeilijk te zeggen. Daarvoor zaten er te grote verschillen in de onderzoeksmethoden en in de succespercentages. Het lijkt er wel op dat de olie het uiterlijk van aangetaste nagels kan verbeteren. Een laboratoriumproef vorig jaar liet zien dat de olie in een reageerbuis bepaalde schimmelstammen kan doden. Maar dat zegt natuurlijk nog niet per se iets over de werking op nagels.

Risico op irritatie en huiduitslag

Theeboomolie kan daarnaast gevaarlijk zijn. “Hoge concentraties en onjuiste opslag van theeboomolie kunnen irritatie en huiduitslag veroorzaken,” zegt dermatoloog Rebecca Gaffney in het artikel. Harvard Health Publishing geeft enkele gebruikstips:

  • Omdat de olie tot huidirritatie kan leiden, moet je die altijd verdunnen met een ‘basisolie’, of je koopt verdunde theeboomolie. Het artikel zegt niet hoe ver de verdunning moet gaan.
  • Test de olie altijd eerst op een klein stukje huid. Kijk of er een allergische reactie optreedt.
  • Bij een gevoelige huid, allergieën of een medische aandoening: raadpleeg eerst een arts voor je de olie gebruikt.
  • Slik de olie nooit in.