

Uit meerdere onderzoeken die in de review aan bod komen, blijkt dat duurtraining de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot, zowel op korte termijn bij een flinke sportsessie als op lange termijn bij regelmatige training. Meer bloed naar de hersenen betekent meer zuurstof en voedingsstoffen voor het orgaan en daar profiteert de cognitieve functie van. Ook kan een grotere bloedtoevoer het krimpen van de hippocampus tegengaan, een cruciaal hersengebied voor geheugenfunctie.
Stabielere immuunrespons
Het trainen van het cardiovasculaire uithoudingsvermogen heeft bovendien een remmend effect op inflammatie in de hersenen. Zowel bij muizen als mensen blijkt conditietraining te zorgen voor een stabielere immuunrespons en minder ontstekingsreacties in het brein.
Daarnaast beschrijven de auteurs de vergrote neuroplasticiteit bij mensen die regelmatig aan hun conditie werken. Zo vergroot sporten de zogeheten synaptische plasticiteit, noodzakelijk voor cognitieve functies als leren en geheugen. Uit studies in diermodellen blijkt bovendien dat regelmatige training zorgt voor meer aanmaak van nieuwe neuronen, al is dat effect in mensen nog niet aangetoond.
Ten slotte wijzen de auteurs erop dat zelfs een klein beetje lichaamsbeweging al enorme voordelen kan hebben. Met dertig minuten intensieve training per week neemt het risico op dementie al drastisch af. Ook wanneer mensen op latere leeftijd beginnen met trainen, zijn de effecten meetbaar.
Bron: Medisch Contact