Home Blog

Ben bij schimmelnagels voorzichtig met theeboomolie

0

Theeboomolie, ook wel tea-tree-olie, wordt gemaakt uit de bladeren van de theeboom. Deze bomen vind je in Australië. De olie staat bekend als een natuurlijk middel met een antibacteriële en schimmeldodende werking. Harvard Health Publishing stelt vast dat veel onderzoeken naar de werking van theeboomolie bij schimmelnagels niet echt betrouwbaar zijn. De onderzoekers gebruikten bijvoorbeeld geen controlegroepen. Of ze maakten geen vergelijking met goedgekeurde antischimmelbehandelingen.

Effect is niet duidelijk

Hoe goed theeboomolie werkt tegen schimmelnagels vindt Harvard Health Publishing moeilijk te zeggen. Daarvoor zaten er te grote verschillen in de onderzoeksmethoden en in de succespercentages. Het lijkt er wel op dat de olie het uiterlijk van aangetaste nagels kan verbeteren. Een laboratoriumproef vorig jaar liet zien dat de olie in een reageerbuis bepaalde schimmelstammen kan doden. Maar dat zegt natuurlijk nog niet per se iets over de werking op nagels.

Risico op irritatie en huiduitslag

Theeboomolie kan daarnaast gevaarlijk zijn. “Hoge concentraties en onjuiste opslag van theeboomolie kunnen irritatie en huiduitslag veroorzaken,” zegt dermatoloog Rebecca Gaffney in het artikel. Harvard Health Publishing geeft enkele gebruikstips:

  • Omdat de olie tot huidirritatie kan leiden, moet je die altijd verdunnen met een ‘basisolie’, of je koopt verdunde theeboomolie. Het artikel zegt niet hoe ver de verdunning moet gaan.
  • Test de olie altijd eerst op een klein stukje huid. Kijk of er een allergische reactie optreedt.
  • Bij een gevoelige huid, allergieën of een medische aandoening: raadpleeg eerst een arts voor je de olie gebruikt.
  • Slik de olie nooit in.

Nederlandse aanpak van voetulcera gaat naar Amerika

0

Het bedrijf beschrijft zijn methodiek Plasoma als een “innovatieve oplossing voor complexe wonden, zoals diabetische voetulcera, veneuze beenulcera en decubitus (doorligwonden)”. In een persbericht schrijf Plasmacure: “In een recente gerandomiseerde klinische studie bleek Plasoma tot 2,5 keer effectiever in wondsluiting dan de huidige standaardzorg.” Het Amerikaanse Venture Medical investeert nu meer dan 10 miljoen dollar waarmee Plasmacure toelating tot de Amerikaanse markt mogelijk kan maken.

‘Koud plasma’

Plasoma werkt met ‘koud plasma’, dat wondgenezing kan stimuleren doordat het bacteriën doodt. Plasmacure geeft aan een veilige manier te hebben ontwikkeld om koud plasma direct in een wond toe te passen. Dat gaat via een pad die op de wond wordt aangebracht. Een behandeling duurt twee minuten. Die wordt regelmatig herhaald totdat de wond is genezen. De techniek kan tot een kostenreductie van 40 procent leiden t.o.v. ander behandelmethodes. Het aantal benodigde behandelingen zou met de helft naar beneden gaan.

Programma ProVoet-congres nu helemaal rond

0

Marloes Stam zal spreken over ‘Dementie, omgaan met…’. Marloes is opleidingsfunctionaris en docent bij kenniscentrum Geriant, een organisatie gespecialiseerd in de diagnostiek en begeleiding van mensen met dementie. Simone van der Kolk verzorgt het onderdeel ‘Positieve gezondheid met stoelyoga’. Simone (Yogastudio Zwanenburg) is een ervaren yogadocent die onder meer werkt met Hatha, Yin, Vinyasa, Critical Alignment én Stoelyoga. Adem, beweging en bewustzijn staan bij haar steeds centraal.

Programma

Het programma van het congres bestaat uit enkele plenaire presentaties, en daarnaast een groot aantal parallelsessies waaruit je een keus kunt maken, aansluitend op jouw behoefte en belangstelling. Op het programma staan:

  • Joyce Sombroek: Samen kom je verder
  • Karlien Bongers, Marieke de Haan: ProVoet stapt door (beleidsplan)
  • Cocky Hoogeveen: Voetentraining
  • Igna Breedeveld: Walking on sunshine; hoe behandel je lastige voetproblemen?
  • Jeannet Schuurman: Zelfredzaamheid; hoe onafhankelijk ben jij?
  • Marloes Stam: Omgaan met dementie
  • Willemijn Bos: Effect van stress op huid en nagels
  • Coby Tonnaer: Schimmelnagels, werken volgens het protocol
  • Igna Breedeveld: De groene (medisch) pedicure
  • Rob Salomonsen: Lopen in balans, minder druk, gezondere voeten
  • Simone van der Kolk: Positieve gezondheid met stoelyoga
  • Lucien Engelen: AI in de praktijk, ben jij er klaar voor?

Accreditatie

Voor het bijwonen van het congres ontvang je vijf accreditatiepunten:

  • 1 punt in het domein Omgevingsbewust handelen
  • 2 punten in het domein Ondernemerschap
  • 2 punten in het domein Voetzorg Algemeen

Deelnamekosten

Deelname aan het congres kost je € 129,95 excl. btw. Voor wie geen lid is van ProVoet is het tarief € 179,95 exclusief btw.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden voor het congres.

Is ophef over lanoline terecht?

0

“Verbindingen op basis van lanoline, afkomstig van schapentalg en vaak aangetroffen in hydraterende voetcrèmes, staan ​​bovenaan de lijst van bestanddelen die allergieën kunnen veroorzaken.” Dat schrijft de website World Day (World News & Lifestyle) in een nieuw artikel. “De vertrouwde voetcrème van je oma is misschien wel de verborgen boosdoener achter die hardnekkige, jeukende uitslag die maar niet geneest.”

Niet smeren op beschadigde huid

Hoe ernstig is de situatie? Het korte antwoord is: we weten het niet. De Poolse onderzoekster Kinga Lis, verbonden aan de universiteiten van Bydgoszcz en Torun, zette een klein jaar geleden de wetenschappelijke onderzoeken naar lanoline op een rijtje. Lanoline wordt veel gebruikt in crèmes, juist omdat dit middel de huid beschermt. Tegelijkertijd kan het óók tot allergische reactie leiden op plekken waar de huid is beschadigd. Maar goed, betrouwbaar onderzoek naar wat er dan precies gebeurt, kon ze niet terugvinden. Wat nodig is, zo schrijft ze, zijn “zorgvuldig geplande, gestandaardiseerde en reproduceerbare onderzoeken, uitgevoerd onder laboratoriumomstandigheden.”

Kalknagel bij een 21-jarige met moeite vastgesteld

0

Bij deze casus, beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift ScienceDirect, was een diagnose nog wat ingewikkelder doordat er uiteindelijk bovendien sprake bleek te zijn van een ingegroeide nagel en onychomycose. De dermatoloog had een dermatoscoop – een tienvoudig vergrotende loep met een ingebouwde verlichtingsbron – nodig om tot een diagnose te komen. “In dit geval”, zo schrijven de betrokken artsen, “bood dermatoscopie cruciale ondersteuning voor onze klinische indruk van schimmelbetrokkenheid en stroomlijnde het de diagnostische aanpak.” Ze wijzen erop dat het belangrijk is om in te zien dat schimmels ook bij jongvolwassenen de oorzaak kunnen zijn van ernstige nagelafwijkingen. “Een tijdige diagnose en behandeling kan een terugkerende, progressieve ziekte voorkomen.”

Wat Wimbledon met je voeten doet

0

Podiatrist Craig Gwynne, van de universiteit in Cardiff (Wales), zet in het populair wetenschappelijke The Conversation op een rijtje waar je als voetenspecialist op moet letten tijdens het tennistoernooi op Wimbledon. En: het risico dat topspelers lopen tijdens hun wedstrijden, loopt iedereen die een tennisracket oppakt. “Elke service begint met een afzet vanuit de tenen,” zo schrijft Gwynne. “Bij elke rally verplaats je je gewicht ergens tussen je hiel en je voorvoet. In tegenstelling tot sporten met lineaire bewegingen, zoals sprinten, oefen je bij tennis een constante belasting uit op je voeten en enkels. Een belasting die in alle richtingen kan gaan. Niet voor niets zijn dit twee van de meest geblesseerde lichaamsdelen in de sport.”

Rafael Nadal

Gras is veel gladder dan andere ondergronden. Het risico je uitglijdt en dat je je voet verdraait is extra groot. Blessures aan de middenvoet komen relatief veel voor. In het algemeen oefen je bij tennis veel druk uit op de kleine gewrichten en de botten van de voet. Rafael Nadal bijvoorbeeld heeft last van het Mueller-Weiss-syndroom, een zeldzame aandoening waarbij het hoefbeen in de voet beschadigd raakt en waarvoor een specialistische behandeling en op maat gemaakte inlegzolen nodig zijn.

Tennissers hebben vooral voetblessures

Gwynne geeft een overzicht van typische tennisblessures: stressfracturen in het os naviculare en de middenvoetsbeentjes, verstuikte enkels, peesverrekkingen en botblessures. Hij noemt het daarom opmerkelijk dat de meeste tennissers zich in hun trainingen alleen richten op knieën, heupen en schouders. Terwijl onderzoek laat zien dat juist voetblessures veel voorkomen bij amateurtennissers. “Enkelverstuikingen, achillespeesklachten en fasciitis plantaris behoren tot de meest voorkomende klachten.”

Webinar ‘Schijnzelfstandigheid’ volgeboekt

0

Het webinar ‘Schijnzelfstandigheid’ vindt plaats op donderdagavond 10 juli. Medewerkers van de Belastingdienst en van het ministerie van Sociale Zaken leggen daar uit hoe je als pedicure werkelijk als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kunt werken. Nu de Belastingdienst dit jaar de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) handhaaft, is er veel onzekerheid over wanneer je wel of juist niet écht als kleine zelfstandige werkt. Dat geldt in het bijzonder voor pedicures die als zzp’er in de praktijk van een andere pedicure werken, of bijvoorbeeld in een verpleeghuis. ProVoet plaatst na afloop van het webinar opnames op de site.

COVID leidde tot meer amputaties bij patiënten met diabetische voetulcera

0

Acht Doctors of Podiatric Medicine (‘voetendokters’) keken in het Bostons ziekenhuis naar de behandeling van voetulcera in de periode maart 2018 tot en met februari 2023. Dat zijn twee jaar voor de COVID-19-pandemie, het eerste jaar van de pandemie, en twee jaar daarna. In de twee jaar voor de uitbraak deed het ziekenhuis 364 amputaties, in het eerste COVID-jaar waren dat er 221 (stijging met 21 procent) en in de volgende twee jaar 469 (stijging met 29 procent t.o.v. pre-corona). Er lijkt een link te zijn met het aantal patiënten dat komt voor wondzorg. Dat daalde in het eerste COVID-jaar met de helft. Nadat de beperkingen waren opgeheven, bleven minder patiënten voor wondzorg naar het ziekenhuis komen dan vóór de pandemie. De onderzoekers gaan ervanuit dat dit het effect is van de angst die COVID-19 veroorzaakte.

Betere diabeteseducatie

De noodsituatie in het ziekenhuis leidde ertoe dat er minder tijd en aandacht was voor preventieve voetzorg. Vooral gemarginaliseerde groepen in de samenleving werden onevenredig zwaar getroffen door de COVID-19-beperkingen. De onderzoekers pleiten daarom voor betere diabeteseducatie bij mensen die nu niet of te weinig worden bereikt. Ze wijzen daarbij op de mogelijkheden van online beeldcommunicatie.

Nieuw op de beurs: voetenquiz

0

In deze quiz krijg je in acht rondes in totaal tachtig vragen voor je kiezen, van hilarisch tot keiharde vakkennis. Elke ronde heeft een eigen thema.

    1. Algemene kennis: theorie uit de praktijk. A of B? Durf te gokken!
    2. Fotoronde – geschiedenis: herken jij de pedicurepraktijk van vroeger? Wie zit het dichtst bij het juiste jaartal?
    3. Bedrijfshandboek: pittige meerkeuzevragen over professioneel handelen.
    4. Muziekronde: zing mee én raad het liedje over voeten. Wie is de artiest of wat is de titel?
    5. Richtlijnen en protocollen: meerkeuzevragen over de regels van het vak – hoe scherp ben jij?
    6. Wat zie je op de foto? Instrumentenkennis in beeld.
    7. Specialistische technieken: een verdieping in het vak, van ortheses tot nagelreparatie.
    8. Finaleronde: tien open vragen om je kennis te laten knallen. Alles of niets!

Zo werkt het

De quiz duurt twee uur en vijftien minuten. De vragen zie je geprojecteerd op een groot scherm. De antwoorden kun je geven via je mobiele telefoon. Hoe sneller je het goede antwoord geeft, hoe meer punten je krijgt. Na elke ronde krijg je feedback. Op die manier leer je spelenderwijs en krijg je meer inzicht in waar je staat met je vakkennis.

Wat het je oplevert

  • Je test je kennis van het pedicurevak
  • Je krijgt directe feedback per ronde
  • Je ontdekt waar jouw sterke én leerpunten liggen
  • Je hebt vooral een gezellige, interactieve leerervaring!

Praktisch

De quiz vindt plaats op beide dagen van de Vakbeurs Pedicure & Beauty in Houten, zaterdag 1 en zondag 2 november, van 13.30 tot 15.45 uur. Deelname kost € 49,95 excl. btw. Accreditatiepunten zijn aangevraagd. Meer informatie op de website van beursorganisator ASWS. Daar kun je je ook – binnenkort – inschrijven voor de quiz.

Help je voeten – en je lijf – door op verschillende oppervlakten te lopen

0

Marathonloopster Sarah Chen herstelde van fasciitis plantaris (‘hielspoor’) door van ondergrond te veranderen, zo vertelt ze in Catalan News. “Ik ging dagelijks met blote voeten op het gras staan. Ik merkte dat mijn voeten daar volledig anders op reageerden. Binnen enkele weken was mijn pijn met 60 procent verminderd.”

Op zoek naar evenwicht

Je lichaam past zich steeds aan, aan het oppervlakte waarop je loopt. Je lijf zoekt naar een ander evenwicht wanneer je bijvoorbeeld van beton overstapt op grind. Op een zachtere ondergrond neemt de stijfheid van je enkel toe om te zorgen dat je stabiel blijft lopen. Je doet dit automatisch, maar het heeft invloed op de gezondheid van je gewrichten. Er zitten zo’n 7000 zenuwuiteinden in je voeten. Die staan constant in contact met je hersenen. “Dat mechanisme heeft invloed op je spieractiviteit, gewrichtsstijfheid en bewegingspatronen”, zo vertelt neurofysioloog dokter James Thompson in het artikel.

Omgevingsverrijking

Zo leidt wandelen op natuurlijke, oneffen oppervlakten tot meer lichaamsbewustzijn, groter ruimtelijk inzicht, meer evenwicht, en betere activering van de enkel- en voetspieren. Het kan ook een waarschuwingssignaal geven dat er iets niet klopt in je lijf. Bijvoorbeeld als je uitgesproken voorzichtig of asymmetrisch begint te lopen. Maar in het algemeen leidt wisselen van ondergrond tot ‘omgevingsverrijking’. “Je voeten zijn de basis van je bewegingshuis. Door ze op gevarieerd terrein uit te dagen, versterk je de hele structuur van je lichaam van onderaf”, zo eindigt de schrijver van het artikel.

Abonneren