Home Blog

Webinar succesvol onderhandelen

0

Suzanne Reijn van Scotwork leidt dit webinar op dinsdagavond 16 september. Zij geeft al jaren trainingen over onderhandelingstechnieken, onder andere voor onderhandelaars in de zorg. Met de chatfunctie kun je tijdens het webinar vragen stellen. Na afloop krijg je een E-book met de hoofdlijnen van wat je hebt geleerd. Voor € 49,50 (excl. btw) kun je meedoen.

ProCERT heeft dit webinar geaccrediteerd met 3 punten: 2 punten in het domein ‘ondernemerschap’ en 1 punt in het domein ‘omgevingsbewust handelen’. Je kunt je t/m 8 september aanmelden (alwaar je ook nog aanvullende informatie vindt).

Studiereis naar Duitsland voor pedicures

0

De reis is van donderdag 30 oktober t/m zondag 2 november. De pedicures Brigitte Borghans en Hermine Lamers van Close2Me organiseren regelmatig activiteiten waarmee hun collega’s zich kunnen bijscholen en elkaar kunnen ondersteunen. Deze studiereis gaat op de eerste dag vanuit Maastricht naar Schein Orthopädie. Hier geven de medewerkers uitleg over OSB- schoenen: semi-orthopedische schoenen. Reumatologen en revalidatie-artsen schrijven deze voor. Het bedrijf maakt ook schoenen voor minder complexe voetproblemen, bijvoorbeeld bij reuma of diabetes. De deelnemers bezoeken de werkplaats waar halffabricaat steunzolen worden gemaakt, van diverse materialen en hardheden. Schein produceert wekelijks duizenden steunzolen. Daarnaast maakt het bedrijf bijvoorbeeld ook slippers.

Boottocht

De reis vervolgt naar de Moezelstreek. Tijdens onder meer een boottocht, bezoeken aan wijngaarden en een wijnproeverij zijn er volop mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen en om ervaringen uit het vak met elkaar uit te wisselen. Meer informatie over het programma en over praktische details op de website van Close2Me.

Indiase studenten op zoek naar goedkope manier om diabetische voet te onderzoeken

0

In India wonen 200 miljoen mensen die aan diabetes lijden of er een hoog risico op lopen. Dat is ongeveer één op de zeven inwoners, vergelijkbaar met Nederland. De studenten Yash Kamdar en Suhani Varma verzonnen een manier om diabetische voetcomplicaties vast te stellen en te volgen. Daarmee wonnen ze de hackaton die vorige maand plaatsvond. De jury van deze ideeënwedstrijd omschrijft hun project als “eenvoudig en elegant”.

pH-strips

“We zijn ons bewust van de verwoestende impact van diabetische voetaandoeningen, met name in plattelandsgebieden en achtergestelde gemeenschappen. Daarom raakten we geïnspireerd door het idee om papier als diagnostisch hulpmiddel te gebruiken, net zoals je dat doet met pH-strips,” aldus Kamdar. Ze stellen FootPrint Dx voor. Dat is een voordelig, op papier gebaseerd screeningplatform. Je kunt er al op een vroeg moment diabetisch voetulcera mee vaststellen. Chemische reagentia op de strips reageren op biomarkers zoals eiwitlekkage, pH-veranderingen, temperatuurschommelingen en drukpatronen.

AI-analyse

“Patiënten stappen op het diagnostische papier, maken een foto met hun telefoon en ontvangen een risicobeoordeling op basis van een AI-analyse”, aldus Varma. “Het is gebruiksvriendelijk voor patiënten. Artsen kunnen eenvoudig gedetailleerde gegevens raadplegen via een webportaal. Zo kunnen die op afstand de ontwikkeling in de gaten houden en preventieve zorg regelen.” De jury van de hackaton helpt nu de studenten aan de juiste contacten om hun ideeën te vertalen naar concrete resultaten.

Goede ‘thuiszorg’ helpt tegen pijnlijke, tropische voetziekte

0

Podoconiose is een vorm van lymfoedeem. De ziekte leidt tot opgezwollen voeten en onderbenen, zoals bij elefantiase (de ‘olifantsziekte’). Podoconiose ontstaat doordat je met blote voeten loopt over rode kleigrond afkomstig van alkalisch vulkanisch gesteente. Nu komt de ziekte voor in tropisch Afrika, Midden-Amerika en Noord-India. Eerder kwam de ziekte ook voor in Schotland, Frankrijk en op de Canarische Eilanden. Sinds in die landen iedereen schoenen draagt, is podoconiose daar verdwenen. Patiënten hebben meestal constant pijn en ongemak. Daarnaast kleeft er een sociaal stigma aan. Patiënten worden gediscrimineerd.

Minder discriminatie

Het ‘thuiszorgproject’ in Ethiopië laat goede resultaten zien, zo blijkt uit een zojuist gepubliceerd onderzoek. Goede verzorging van de voeten leidt er onder meer toe dat die minder opgezwollen zijn. Daarnaast nemen depressie en discriminatie af, terwijl de kwaliteit van leven toeneemt. Dit komt onder meer omdat de kennis over de ziekte in de gemeenschap toenam. Bovendien was deze interventie kosteneffectief.

Zorgverleners matig enthousiast over digitalisering

0

Dit laat een onderzoek van het RIVM (pdf) zien. Bij pedicures (niet meegenomen in dit onderzoek) lijkt de winst van digitale hulpmiddelen vooral dat ze de tijd voor verslaglegging kunnen verminderen. Huisartsen, medisch specialisten, sociaal geneeskundigen en verpleegkundigen deden mee aan het onderzoek. Die zijn vrijwel allemaal minder hands on dan pedicures. RIVM vroeg de deelnemers onder andere of digitalisering een positieve invloed heeft op werkdruk en werkplezier; bijvoorbeeld doordat digitale hulpmiddelen werk uit handen nemen. De mogelijkheden daarvan beoordelen ze met iets meer dan een 5½. Positiever zijn ze over het vergroten van de toegankelijkheid van de zorg (denk b.v. aan een ‘teleconsult’). Daar geven ze een dikke 6½ voor. Ook zien ze dat patiënten meer regie op de behandelingen kunnen krijgen. Denk daarbij aan hulpmiddelen die ze thuis zelf kunnen gebruiken.

ProVoet: meer aandacht voor onder meer kwaliteit en duurzaamheid

0

‘ProVoet stapt door’ heet het beleidsplan voor de komende vier jaar (2026-2030). Daarin laat de brancheorganisatie uitdagingen en kansen zien. En de wijze waarop de vereniging én pedicures daarop kunnen reageren. Bij de uitdagingen horen onder meer de vergrijzing van de samenleving én van de pedicures. Meer mensen zullen voor het vak pedicure moeten kiezen. Dat vraagt om meer zichtbaarheid van het vak. En ook dat meer jongeren en mensen met een niet-Westerse achtergrond kiezen voor dit beroep. Scholing, betere werkomstandigheden en samenwerking kunnen ertoe bijdragen dat pedicures plezier in hun werk blijven houden.

Samenwerking is belangrijk antwoord

Duurzaamheid is ook een van de uitdagingen. ProVoet wil dat dit al in de opleidingen een plek krijgt. Innovatie is nodig omdat de samenleving en de markt steeds blijven veranderen. Dat zit niet alleen in technologie maar ook in diensten, producten en zorgprocessen. Opleidingen spelen een belangrijke rol om die vernieuwingen een plek te geven. Samenwerking is een belangrijk antwoord op veel van de uitdagingen. Dat gaat niet alleen om pedicures onderling, bijvoorbeeld in regionale netwerken. Maar ook om de plaats van pedicures in eerstelijns- en tweedelijnszorg. Tegelijkertijd wil ProVoet blijven investeren in (verder vergroten van) kwaliteit. Middelen daarbij zijn kwaliteitsregistratie, digitalisering, het voortdurend aanpassen van beroepsprofielen en richtlijnen, klantbeoordelingen, visitaties en ‘een leven lang leren’.

Het volledige beleidsplan staat op mijn.provoet.nl. In het volgende nummer van Voetenwerk (dat verschijnt op 5 juni) staat een uitgebreide samenvatting.

Conditietraining verkleint het risico op dementie

0
© Harbucks / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)

Uit meerdere onderzoeken die in de review aan bod komen, blijkt dat duurtraining de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot, zowel op korte termijn bij een flinke sportsessie als op lange termijn bij regelmatige training. Meer bloed naar de hersenen betekent meer zuurstof en voedingsstoffen voor het orgaan en daar profiteert de cognitieve functie van. Ook kan een grotere bloedtoevoer het krimpen van de hippocampus tegengaan, een cruciaal hersengebied voor geheugenfunctie.

Stabielere immuunrespons

Het trainen van het cardiovasculaire uithoudingsvermogen heeft bovendien een remmend effect op inflammatie in de hersenen. Zowel bij muizen als mensen blijkt conditietraining te zorgen voor een stabielere immuunrespons en minder ontstekingsreacties in het brein.

Daarnaast beschrijven de auteurs de vergrote neuroplasticiteit bij mensen die regelmatig aan hun conditie werken. Zo vergroot sporten de zogeheten synaptische plasticiteit, noodzakelijk voor cognitieve functies als leren en geheugen. Uit studies in diermodellen blijkt bovendien dat regelmatige training zorgt voor meer aanmaak van nieuwe neuronen, al is dat effect in mensen nog niet aangetoond.

Ten slotte wijzen de auteurs erop dat zelfs een klein beetje lichaamsbeweging al enorme voordelen kan hebben. Met dertig minuten intensieve training per week neemt het risico op dementie al drastisch af. Ook wanneer mensen op latere leeftijd beginnen met trainen, zijn de effecten meetbaar.

Bron: Medisch Contact

Zit-stabureau effectief tegen overmatig zitten

0
© AndreyPopov / Getty Images / iStock

Nederlanders zitten gemiddeld 9,1 uur per dag, berekenden het CBS en het RIVM twee jaar geleden. Dat veel zitten ongezond is, laat wetenschappelijk onderzoek keer op keer zien: het hangt samen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden. Omdat volwassenen een groot deel van hun zituren op het werk doorbrengen, kan een effectieve oplossing op het werk een uitkomst bieden.

Zo kan een zit-stabureau de dagelijkse ‘sedentaire tijd’ met wel 75 minuten verkorten, schrijven de onderzoekers in hun review. In combinatie met begeleiding of informatiesessies gaat er nog eens een halfuur vanaf. Opvallend genoeg leveren meer ingewikkelde methodes met verschillende interventieniveaus geen beter resultaat op.

Minder zituren betekent daarentegen niet dat mensen meer bewegen, benadrukken de wetenschappers. Om dagelijks meer te lopen komen weer andere strategieën als beste uit de test. Zelf je stappen bijhouden is de beste motivator, maar wel gecombineerd met een persoonlijke doelstelling of juist een competitief element tussen collega’s. Deze methoden laten mensen gemiddeld zo’n 1000 extra stappen per dag zetten, blijkt uit de analyse.

Bron: Medisch Contact

Elektrische nagelknippers kunnen letsel veroorzaken bij kinderen

0
© Victor Golmer / Getty Images / iStock

Elektrische nagelknippers worden tegenwoordig veel gebruikt om nagels te knippen. De apparaten hebben een opening waar je de nagel in kunt steken en met een druk op de knop wordt deze geknipt. Maar volgens de onderzoekers kunnen de apparaten letsel veroorzaken, vooral wanneer kinderen de nagelknippers gebruiken.

De verwondingen die de nagelknippers veroorzaken, worden nauwelijks geregistreerd. Daarom beschrijven ze in het artikel drie casussen van kinderen die tussen 2023 en 2024 in het kinderziekenhuis in Tokyo werden gezien en die letsel opliepen door het onjuist gebruik van een elektrische nagelknipper. Ze benadrukken hiermee het belang van correct gebruik van het apparaat en de noodzaak van ouderlijk toezicht.

Bron: Pubmed
Beeld: iStock

Nagellak door de jaren heen: samenstelling is veranderd

0
© elena / stock.adobe.com

Nagellakken werden ontwikkeld in 1920 en sinds 1940 is bekend dat deze cosmetica giftige bestanddelen bevatten en dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor sommige ingrediënten. In de loop der jaren hebben nagellakken verschillende wijzigingen in hun samenstelling ondergaan om dit probleem te voorkomen, maar nieuwe bestanddelen werden ook als giftig en allergeen beschouwd.

Als de onderzoekers schrijven over gevallen van allergie voor (meth)acrylaten, benadrukken ze ook de groeiende vraag naar gelnagels. De grootste zorg die voorheen bestond over de aanwezigheid van tolueensulfonamide-formaldehydehars (TSFR) in traditionele nagellakformules, geldt nu ook voor cosmetica op basis van (meth)acrylaat.

De review beschrijft het begin van de ontdekking van nagellak en de ontwikkeling ervan tot op de dag van vandaag, inclusief de effecten op de gezondheid en ontoereikende etikettering. De onderzoekers noemen ook andere toepassingen dan verfraaiing van de nagels, zoals de behandeling van schimmelziekten. Mede daarom is het van groot belang dat wetgeving de samenstelling van nagelcosmetica controleert en dat er nieuwe formules worden onderzocht om deze veilig te maken voor de gezondheid en het milieu.

Bron: Pubmed

Abonneren