Informeer jezelf
Zorg dat je weet wat de medische stand van zaken is. bijvoorbeeld bij schimmelnagels, eczeem, psoriasis, schimmelinfecties of nagelverkleuringen. Niet alleen wat het is, maar ook wat het niet is. Zo herken je mythes sneller en kun je er zelfverzekerd op reageren. Volg bijscholing, stel vragen in vakgroepen, en gebruik betrouwbare bronnen.
Weet wat er speelt
TikTok, Instagram en YouTube Shorts zijn dé plekken waar veel van jouw cliënten hun ‘kennis’ vandaan halen. Als zorgverlener hoef je daar niet per se iets te posten, maar het is wel belangrijk om te weten welke verhalen, trends en fabels daar rondgaan. Niet om te oordelen, maar om beter aan te sluiten bij wat jouw cliënt al (denkt te) weten.
Deel betrouwbare informatie
Soms is een simpele folder, een bloglink of een mini-poster met veelgestelde vragen al genoeg. Je kunt ook een social-media-post maken zoals: ‘Vijf fabels over schimmelnagels’ of ‘Wat doet magnesium wél (en niet) voor je voeten?’. Je hoeft zelf geen contentmaker te worden – je mag ook gewoon goede content delen. Verwijs bijvoorbeeld naar Thuisarts.nl of naar Onlinedermatologie.nl als je cliënten verder willen lezen.
Je hoeft niet alles te weerleggen
De belangrijkste boodschap die Galimont heeft: je hoeft niet alles te weerleggen, het begint met het herkennen van misinformatie. “En zodra je weet hoe framing, herhaling en commercie werken, wordt het makkelijker om je verhaal stevig neer te zetten. Het draait niet om gelijk krijgen, maar om vertrouwen houden. En dat lukt het beste met een mix van nieuwsgierigheid, kennis en menselijkheid.”
Gesprekstips omgaan met desinformatie
- Erken het perspectief van je cliënt
Begin niet met feiten, maar met erkenning. “Ik snap dat je dat gehoord hebt. Het klinkt ook logisch, hè?” Daarmee open je de deur voor gesprek. Je laat merken dat je luistert, niet oordeelt.
- Vraag nieuwsgierig door
Waar komt die overtuiging vandaan? “Waar heb je dat gelezen?” Of: “Wat sprak je daarin aan?” Vaak ontdek je dan dat mensen oprecht zoekend zijn – en dat biedt ruimte om bij te sturen.
- Leg rustig uit wat jij weet – in begrijpelijke taal
Gebruik geen jargon, maar vergelijkingen of visuele uitleg. Bijvoorbeeld: “Die zalf werkt eigenlijk als een brandblusser bij ontsteking. Zolang je ’m op de juiste manier inzet, is er geen verslavingsrisico.” Verwijs daarbij gerust naar betrouwbare bronnen zoals Thuisarts.nl, of naar Onlinedermatologie.nl.
- Voorkom strijd, nodig uit tot samen denken
Corrigeer niet met: “Dat klopt niet.” Zeg liever: “Interessant dat je dat zegt – mag ik je uitleggen hoe ik het zie?” Zo nodig je iemand uit om mee te denken, in plaats van in de verdediging te schieten.
- Gebruik gesprekstools die je houvast geven
In de blog ‘Rode vlaggen bij gezondheidsadvies’ en de bijbehorende checklist beschrijft Galimont hoe framing, herhaling en commerciële belangen overtuigend kunnen zijn – en hoe jij als zorgverlener dat kunt benoemen, zónder de relatie te schaden.
In het eerste deel van dit interview legt Annemie Galimont uit waarom het belangrijk is dat pedicures meedenken over desinformatie in de gezondheidszorg.