“Desinformatie is niet alleen iets van influencers op TikTok – het sijpelt via online kanalen echt door tot in de behandelstoel”, zegt dermatoloog Annemie Galimont van het Bravis Ziekenhuis. “Ook in de pedicurebranche speelt dit, net zo als bij kappers, apothekersassistenten, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten.”
Ruimte voor twijfel
Via Huddle en Facebook beheert Galimont sinds vier jaar de leercommunity van Huidopleiding. Bijna 7000 zorgverleners zijn daar inmiddels actief. “Op een laagdrempelige en veilige manier houden we daar ruimte voor twijfel, nuance en eerlijke vragen. Via live sessies, casusbesprekingen en discussies wisselen we niet alleen kennis uit, maar signaleren we ook welke misinformatie er in de praktijk rondgaat. Wat ik keer op keer zie: cliënten stappen een praktijk binnen met overtuigingen die gebaseerd zijn op halve waarheden, persoonlijke meningen of goedbedoelde TikTok-adviezen. Wat ze geloven, klinkt vaak logisch of ‘natuurlijk’, maar staat in de praktijk haaks op wat we weten uit de medische wetenschap.”
Veelvoorkomende fabels
Galimont heeft wel een rijtje paraat van veelvoorkomende fabels uit haar dagelijkse praktijk.
- “Eczeem is een allergie of een onverwerkt trauma.”
- “Magnesium- of soda-voetenbaden ontgiften het lichaam.”
- “Schimmelnagels ontstaan door ‘vervuilde energie’ of verkeerde voeding.”
- “Als je tenen scheef staan, heb je je trauma’s niet verwerkt.”
- “Alle huidproblemen komen uit de darmen – je moet ontzuren of detoxen.”
- “Hormoonzalf onderdrukt het lichaam – daar raak je verslaafd aan.”
- “Je moet juist niks meer smeren, de huid moet zelf zijn balans hervinden.”
Fabel-filter
Het vraagt van professionals een stevig kompas én slimme communicatievaardigheden om goed met desinformatie om te gaan, zegt Galimont. “Je bent soms net zo goed behandelaar als fabelfilter. Maar dat hoeft niet met strijd. Het kan via een veilige, open en nieuwsgierige manier van communiceren. In jouw praktijk zitten cliënten vaak ontspannen. Ze hebben vertrouwen in jouw kennis. Juist daar kun je op een laagdrempelige en impactvolle manier bijdragen aan het tegengaan van misinformatie. Want er is tijd, aandacht en ruimte voor gesprek. En dat maakt jouw behandelstoel een perfecte plek om verwarring te voorkomen en nuance aan te brengen.”
Morgen het vervolg op dit interview, waarin Annemie Galimont tips geeft over hoe je kunt omgaan met cliënten die desinformatie hebben verzameld.