Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combinatie veelgebruikte E-nummers vergroot kans op diabetes

Dat ultrabewerkt voedsel niet zo gezond is, is inmiddels breed bekend. Er wordt echter nog veel onderzoek gedaan naar waarom dat nou zo slecht voor je is. Een nieuwe Franse studie laat zien dat het onder meer draait om de combinatie van additieven en dat er een verband is met onder meer diabetes.
Adult smiling woman buyer with assortment of grocery food store *** Local Caption *** © JackF / stock.adobe.com
© JackF / stock.adobe.com

Het lijkt met voedseladditieven net zo te zijn als met pesticiden: elk afzonderlijk zijn ze in lage doses misschien niet zo erg en komen ze door de veiligheidsbeoordelingen van voedselveiligheidsinstanties. Maar de combinatie van meerdere stoffen tegelijk kan wél problemen geven. Recente studies vanuit een database met meer dan 108.000 Franse volwassenen – het zogenoemde NutriNet-Santé-cohort – leggen nu een link tussen het gebruik van bepaalde E-nummers en een verhoogd risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Om de gevolgen van blootstelling aan zulke combinaties van E-nummers te meten, analyseerden de onderzoekers de gezondheidsgegevens van ruim 108.000 volwassenen uit de NutriNet-Santé-cohortstudie, met een gemiddelde opvolgduur van 7,7 jaar. De deelnemers hielden online bij wat ze aten en dronken, inclusief de merken van de producten. Elke deelnemer deed dit minimaal twee en sommigen vijftien dagen. Om een betrouwbare schatting te maken van de blootstelling aan additieven, werden alleen die stoffen meegenomen die door minstens 5 procent van de deelnemers waren geconsumeerd. Via meerdere databanken werd bepaald welke additieven in welk product zaten.

[tussenkop] Twee gevaarlijke combinaties
De onderzoekers identificeerden vijf combinaties van toevoegingen die vaak samen worden gegeten, omdat ze samen in producten zitten of omdat mensen bepaalde voedingsmiddelen vaak tegelijk eten. De eerste schadelijke combinatie bestond vooral uit emulgatoren, zoals gemodificeerd zetmeel, pectine, guargom, carrageen, polyfosfaten en xanthaangom, een conserveermiddel (kaliumsorbaat) en een kleurstof (curcumine). Deze stoffen zitten vaak samen in bouillons, desserts, vetten en sauzen.

Het tweede mengsel zat vooral in kunstmatig gezoete dranken en frisdranken. Het bevatte zuren en zuurteregelaars (citroenzuur, natriumcitraten, fosforzuur, appelzuur), kleurstoffen (sulfiet-ammoniakkaramel, anthocyanen, paprikaconcentraat), zoetstoffen (acesulfaam-K, aspartaam, sucralose), emulgatoren (Arabische gom, pectine, guargom) en een glansmiddel (carnaubawas).

‘Onze analyses wijzen op zowel versterkende als elkaar tegenwerkende effecten tussen E-nummers binnen die combinaties’, stellen de onderzoekers. ‘Deze bevindingen worden meegenomen in de toekomstige herbeoordeling van additieven door instanties zoals de EFSA en de FDA. We onderzoeken nu ook verder of deze vijf combinaties verband houden met kanker, hartziekten, hoge bloeddruk en veranderingen in de darmflora van deelnemers.’

Bron: Scientias