

Nagellakken werden ontwikkeld in 1920 en sinds 1940 is bekend dat deze cosmetica giftige bestanddelen bevatten en dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor sommige ingrediënten. In de loop der jaren hebben nagellakken verschillende wijzigingen in hun samenstelling ondergaan om dit probleem te voorkomen, maar nieuwe bestanddelen werden ook als giftig en allergeen beschouwd.
Als de onderzoekers schrijven over gevallen van allergie voor (meth)acrylaten, benadrukken ze ook de groeiende vraag naar gelnagels. De grootste zorg die voorheen bestond over de aanwezigheid van tolueensulfonamide-formaldehydehars (TSFR) in traditionele nagellakformules, geldt nu ook voor cosmetica op basis van (meth)acrylaat.
De review beschrijft het begin van de ontdekking van nagellak en de ontwikkeling ervan tot op de dag van vandaag, inclusief de effecten op de gezondheid en ontoereikende etikettering. De onderzoekers noemen ook andere toepassingen dan verfraaiing van de nagels, zoals de behandeling van schimmelziekten. Mede daarom is het van groot belang dat wetgeving de samenstelling van nagelcosmetica controleert en dat er nieuwe formules worden onderzocht om deze veilig te maken voor de gezondheid en het milieu.
Bron: Pubmed